Sık Sorulan Sorular

Özbekistan-TSTS

1-Türkçe Seviye Tespit Sınavı (TSTS) nedir?

Türkçeyi yabancı dil ya da anadil olarak öğrenen bireylerin dil yeterliklerinin tespit edilmesine yönelik T.C. İSTANBUL AREL ÜNİVERSİTESİ’ne bağlı olarak faaliyetlerini yürüten Dil Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından geliştirilen, temel dil becerileri olan okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerinin tamamını ölçen ve uluslararası ölçekte yapılan bir sınavdır.

2- İstanbul Arel Üniversitesi Türkçe Seviye Tespit Sınavının(TSTS) Uluslararası Geçerliliği Var Mı?

İstanbul Arel Üniversitesinin gerçekleştirdiği Türkçe seviye tespit sınavı Association of Language Testers in Europe (ALTE) tarafından denetlenmiş olup uluslararası geçerliliği olan bir sertifika olmaktadır. Aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nde ikamet edecek olan vatandaşlarımız için Qr kod sistemi kullanılmaktadır bu kod e-devlet ile entegre edilmiş olup sertifika almaya hak kazanmış öğrencilerimiz, e-devlet sisteminden de doğrulatabilmektedir.

3-Türkçe Seviye Tespit Sınavını Kimler Hazırlıyor?

Türkçe Seviye Tespit Sınavı soruları, alanında uzman bir ekip tarafından özenle hazırlanmaktadır. Sınav Merkezi Birimindeki uzmanlar, bağımsız ölçme ve değerlendirme uzmanlarıyla dil bilimciler tarafından TSTS soruları denetlenerek etkinliğinin kalitesi kontrol edilmekte ve sınavdan önce içerik, yazım ve ölçme-değerlendirme bakımından birçok kontrol aşamasından geçen sorular, sınav havuzundan her öğrenci için farklı bir şekilde seçilmektedir. Dinleme bölümündeki metinler, doğal ortama yakın bir şekilde seslendirilerek adaylara sorulmaktadır.

4-Türkçe Seviye Tespit Sınavına Kimler Girebilir?

Türkçeyi ikinci dil olarak öğrenenler, Türkiye’deki üniversitelere başvuru ve kabul için Türkçe dil yeterliğini belgelendirmesi gereken öğrenciler, yurt dışında çeşitli kurumlarda Türkçe öğretmek isteyen öğretmen adayları, Türkçe dil yeterliğini belgelendirmek isteyen tercümanlar, kısacası Türkçe dil yeterliğini ölçmek isteyen herkes Türkçe Seviye Tespit sınavına girebilir.

5-Türkçe Seviye Tespit Sınavına Neden Girmeliyim?

Türkçe Seviye Tespit Sınavı, Türkçe dil becerilerinizi ölçen ve belgeleyen bir sınavdır. "Türkçe Seviye Tespit  Sınavı"nda başarılı olduğunuz takdirde Türkiye'deki üniversitelerde dil hazırlık sınıfından muaf olabilir; birçok iş görüşmesinde, dil sınavlarına girmeden de Türkçe bilginizi kanıtlayabilir, akademik kariyer hedefleriniz için belge olarak kullanabilirsiniz.

6-Türkçe Seviye Tespit Sınavına Nasıl Başvurabilirim?

Dil Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan seviye tespit sınavına başvuru için formu doldurmanız gerekmektedir. (Forma ulaşmak için tıklayın.)

7-Türkçe Seviye Tespit Sınavı Nerelerde Yapılır?

Türkçe Seviye Tespit Sınavı, sınav başvurusu esnasında seçeceğiniz şehirlerde yapılmaktadır. Sınav merkezlerinin açık adresleri sizlere mail yoluyla bildirilecek ve web sitesinde yayınlanacaktır.

8-Türkçe Seviye Tespit Sınavı Sistemine Nasıl Üye Olunur ve Giriş Nasıl Yapılır?

Türkçe Seviye Tespit Sınavı sistemine https://uem.arel.edu.tr/login/signup.php? adresine girip üye olur (Türkçe Seviye Tespit Sınavı Sistemine Üye Nasıl Olunur? videosuna ulaşmak için tıklayınız). Üyelik işlemlerinin gerçekleşmesinden sonra adaylar sistemin ana sayfaya girip aldıkları kullanıcı adı ve şifre ile giriş yaparlar. Giriş ekranından Türkçe Yeterlilik Sınavı’nı seçerler ve sınav gözetmeninin adaylara verdiği Sınav Şifresi ile sınava giriş yaparlar. (Sınava girişin nasıl olduğu ile ilgili videolu anlatım için linke tıklayınız.)

9-Türkçe Seviye Tespit Sınavı Hangi Bölümlerden Oluşur?

Türkçe Seviye Tespit Sınavı, “Okuma, Dinleme, Yazma ve Konuşma (Karşılıklı Konuşma)” bölümlerinden oluşmaktadır.

10-Türkçe Seviye Tespit Sınavı Nasıl Uygulanır?

Türkçe Seviye Tespit Sınavı (TSTS) iki oturumda gerçekleşir: 1. Oturumda adaylara konuşma; 2. oturumda adaylar okuma, dinleme, yazma sorularına cevap verirler.

11-Konuşma Sınavı Nasıl Yapılır?

Daha önce maille gönderilen saatte aday sınav salonuna girer ve salona girmesiyle sınav başlar. Adayın mail hesabına gönderilen linkten isminin olduğu linke tıklayarak sınava giriş yapar.

Konuşma sınavında adaylara üç soru sorulur. Bu sorulardan ilki adayı tanımaya yönelik olup adayın stresini ve kaygılarını ortadan kaldırarak gerçek konuşma becerisini ölçmek için sorulmaktadır. İkinci soru olarak adayın bireysel konuşmasını ölçmek amacıyla bir konu verilip bu konu hakkındaki düşüncesini söylemesi beklenir.

Üçüncü soruda ise karşılıklı konuşma becerisini ölçecek soru sorulur. Adayın vermiş olduğu cevaba göre bir başka soru sorulup iki soru arasındaki ilişki ölçülür. Konuşma sınavında adayın soruya vermiş olduğu cevapların tutarlığı, sorulara verdiği tepkiler ve konuşma esnasında kullanmış olduğu jest ve mimikler puanlamada etkilidir. Konuşma Sınavı, sınavın önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Konuşma sınavı her bir aday için yaklaşık 10 dakika sürmektedir.

12-Okuma Sınavı Nasıl Yapılır?

Sınavda 50 adet gramer- okuma sorusu bulunmaktadır. Adaylardan rastgele gelen sorulara doğru cevap vermesi beklenir. Gramer soruları seviyeler arasında eşit oranda dağıtılmış olup gerçek seviyeyi bulmayı amaçlamaktadır.

13-Dinleme Sınavı Nasıl Yapılır?

Soru ekranının devamında adaylara rastgele 10 dinleme sınavı sorulur. Sorular tüm seviyelerde eşit miktarda dağıtılmıştır. Sesler doğal seslerden oluşmuştur. Adaylar istedikleri kadar ses dosyasını dinleyebilmektedirler.

14-Yazma Sınavı Nasıl Yapılır?

Sınavın son sorusu olarak adayların yazma sınavını tamamlaması gerekmektedir. Yazma sınavında adayların en az 250 kelime kullanması istenir. Ayrıca noktalama,  imla kurallarına uyma ve konu bütünlüğü yazma sınavının puanlama  kriterlerini oluşturmaktadır.

15-Sınavlarda Cevap Verilen Sorular da Geriye Dönük Cevabımı Değiştirme İmkanım Var Mı?

Sınav süresince adaylar diledikleri kadar geriye dönük işaretlediği seçeneği değiştirebilirler.

16-Türkçe Seviye Tespit Sınavı Sonuçları Ne Zaman Açıklanır?

Sınav sonuçları sınavın bitiminden 5 iş gününe kadar sınava giren kişiye mail atılır ya da ArelDİLMER sitesinde yayınlanır.

17-Sertifika Ne Zaman Elimize Ulaşır?

Sertifikalar sonuçların ilanından 3 iş günü içerisinde PDF olarak tarafınıza mail yoluyla iletilir. Sertifikaları matbu (basılı) bir şekilde isteyen adaylar, kargo ücretlerini kendileri ödemeleri koşuluyla sertifikaları gönderilir. Böyle gönderimlerde kargo şirketine bağlı olarak 30 iş günü içerisinde sertifikalar adreslerine teslim edilir.

18-Sertifikaların Geçerlilik Süresi Nedir?

Sertifikalar teslim tarihinden itibaren iki yıl geçerliliğe sahiptir.

19-Türkçe Yeterlilik Belgesini Kaybeden Adaylar Ne Yapmalıdır?

Kullanım süresi devam eden adaylar, Türkçe Yeterlilik Belgesini kaybettikleri takdirde ücretsiz olarak PDF hali gönderilmektedir. Matbu (basılı) bir şekilde almak isteyen adaylar ise kargo ücretlerini kendileri ödemeleri koşuluyla sertifikaları gönderilir. Böyle gönderimlerde kargo şirketine bağlı olarak 30 iş günü içerisinde sertifikalar adreslerine teslim edilir.

20-Türkçe Seviye Tespit Sınavı Puan Dağılımı Nasıldır?

Seviye tespit sınavı puan dağılımı aşağıdaki tablo da gösterildiği gibi olmaktadır:  

Testteki
Beceri Alanı

Soru sayısı

Soru puanı

Toplam puan

Okuma

50

0,5

25

Dinleme

10

2,5

25

Yazma

1

25

25

Konuşma

2

12,5

25

 

 

21-Sertifika Almaya Hak Kazanmak için Almam Gereken Puan Nedir?

Adınıza sertifika düzenlenebilmesi için almanız gereken puanlar aşağıda yer almaktadır:  

A1

20-49

A2

50-59

B1

60-69

B2

70-79

C1

80-89

C2

90-100